Logo
Logo


Harrastuksen aloittaminen

Kategoria: Lajitieto

nuori_ampuja

On olemassa kevyitäkin jousia, jotka sopivat jopa alle kouluikäisille. Tällöin ei kuitenkaan yleensä puhuta harrastamisesta, vaan enemmänkin satunnaisesta ja mukavasta ajanvietteestä. Varsinaisen harrastamisen voi yleensä kunnolla aloittaa 10–12-vuotiaana, jolloin on jo kehittynyt tarpeeksi voimaa hieman tehokkaampien jousten jännittämiseen. Lisäksi pystytään keskittymään paremmin pitkäjänteisyyttä vaativaan lajiin. Yläikärajaa puolestaan ei ole, lajin voi yhtä hyvin aloittaa koululaisena kuin eläkeläisenäkin.


Löystyvät kierrekärjet?

Kategoria: Välineet

irtoavan_karjet

Hiilikuitunuolien kanssa käytettävät kierrättävät kärjet ovat näppäriä. Nuoliin saa säätöjen yhteydessä helposti vaihdettua eri painoisia kärkiä sekä lisäksi niihin voi lennosta vaihtaa esimerkiksi bluntti-kärjet.

Alumiini-inserteissä ja kierrekärjissä on huonona puolena vaan se, että kärjet saattavat lähteä ruuvautumaan irti laukaisujen myötä. Nuoleen syntyy laukaisussa värinöitä, jotka löystyttävät kierrekärkiä. Tähän, kuten moneen muuhunkin välineongelmaan, on onneksi olemassa helppo lääke.


Jousiampujan paradoksi ja nuolten jäykkyys

Kategoria: Teoria

enter image description here

Jokaisen jousiampujan olisi hyvä tuntea jousen ja nuolen toiminnan teoriaa hieman tarkemmin. Asioiden tunteminen helpottaa huomattavasti säätöjen tekemistä ja säätöihin vaikuttavien asioiden hahmottamista.

Suurin yksittäinen asia on nuolen jäykkyys ja sen vaikutus nuoleen laukaisun yhteydessä. Olen kirjoittanut mm. tästä asiasta Vaistoampujan perusoppaan 2. osassa. Tämän lisäksi Internetistä löytyy muutamia erittäin hyviä ja selkeitä videoita, joissa kerrotaan ja kuvataan jousiampujan paradoksia, nuolen taipumista sekä lentoa.


MIKA KAREINEN © 2017