Logo
Logo


Harrastuksen aloittaminen

Kategoria: Lajitieto

nuori_ampuja

On olemassa kevyitäkin jousia, jotka sopivat jopa alle kouluikäisille. Tällöin ei kuitenkaan yleensä puhuta harrastamisesta, vaan enemmänkin satunnaisesta ja mukavasta ajanvietteestä. Varsinaisen harrastamisen voi yleensä kunnolla aloittaa 10–12-vuotiaana, jolloin on jo kehittynyt tarpeeksi voimaa hieman tehokkaampien jousten jännittämiseen. Lisäksi pystytään keskittymään paremmin pitkäjänteisyyttä vaativaan lajiin. Yläikärajaa puolestaan ei ole, lajin voi yhtä hyvin aloittaa koululaisena kuin eläkeläisenäkin.


Löystyvät kierrekärjet?

Kategoria: Välineet

irtoavan_karjet

Hiilikuitunuolien kanssa käytettävät kierrättävät kärjet ovat näppäriä. Nuoliin saa säätöjen yhteydessä helposti vaihdettua eri painoisia kärkiä sekä lisäksi niihin voi lennosta vaihtaa esimerkiksi bluntti-kärjet.

Alumiini-inserteissä ja kierrekärjissä on huonona puolena vaan se, että kärjet saattavat lähteä ruuvautumaan irti laukaisujen myötä. Nuoleen syntyy laukaisussa värinöitä, jotka löystyttävät kierrekärkiä. Tähän, kuten moneen muuhunkin välineongelmaan, on onneksi olemassa helppo lääke.


Jousiampujan paradoksi ja nuolten jäykkyys

Kategoria: Teoria

enter image description here

Jokaisen jousiampujan olisi hyvä tuntea jousen ja nuolen toiminnan teoriaa hieman tarkemmin. Asioiden tunteminen helpottaa huomattavasti säätöjen tekemistä ja säätöihin vaikuttavien asioiden hahmottamista.

Suurin yksittäinen asia on nuolen jäykkyys ja sen vaikutus nuoleen laukaisun yhteydessä. Olen kirjoittanut mm. tästä asiasta Vaistoampujan perusoppaan 2. osassa. Tämän lisäksi Internetistä löytyy muutamia erittäin hyviä ja selkeitä videoita, joissa kerrotaan ja kuvataan jousiampujan paradoksia, nuolen taipumista sekä lentoa.


Talviammuntaa

Kategoria: Välineet

Välineet itsessään kestävät kylmää yleensä hyvin. Kovimmilla pakkasilla kannattaa olla varovaisempi sekä muutenkin kylmemmillä säillä lämmitellä jousta ennen täyteen pituuteen vetämisestä ja laukaisun tekemistä.

ammuntahanska

Kylmillä säillä ulkona harrastaessa ongelmaksi muodostuu lähinnä ampujan nuolikäden sormien kylmettyminen.


Uutiskirje ja RSS-syöte

Kategoria: Sivusto

Lisäsin blogin yhteyteen uutiskirjeen. Postituslista toimii laajalti käytössä olevalla MailChimp-palvelulla.

Postituslistalle voit liittyä täyttämällä sähköpostiosoitteen oikealle olevaan lomakekenttään (mobiililla lomake löytyy blogitekstien alapuolelta) ja klikkaamalla "Tilaa uutiskirje".

Uusista blogikirjoituksesta lähtee automaattisesti sähköpostiviesti uutiskirjeen tilaajille. Jokaisen sähköpostin alalaidasta löytyy myös ohjeet, mikäli haluat poistua uutislistalta. Osoitteita ei käytetä mihinkään muuhun, eikä viestejä lähetetä kuin uusista kirjoituksista.

Jos käytät esim. Feedly-palvelua tai jotain muuta RSS-lukijaa, niin blogikirjoituksista on saatavilla myös RSS-syöte.


Hyvä ja edullinen ammuntatausta kotiin?

Kategoria: Välineet

tee itse ammuntatausta

Ammuntataustoja on monenlaisia, seurojen radalla on käytössä yleensä isompia ja kestävämpiä kuin taas kotiharrastajilla pienempiä ja helpommin siirrettäviä. Onpa tausta minkä kokoinen tahansa, niin säännölliseen ammuntaan tulevan taustan pitäisi olla kestävä, pitkäikäinen ja helposti siirrettävissä (sekä harrastajan näkökulmasta mahdollisimman edullinen). Taustoja voi ostaa valmiina kaupoista tai tehdä helposti itsekin.


Miksi harrastaa jousiammuntaa?

Kategoria: Lajitieto

Maastoammuntaa

Kasvattaa lihasvoimaa

Jousella ampuminen kehittää ylävartaloa: käsiä, olkapäitä, selkä- ja rintalihaksia. Kalorikulutukseen tehokas jousiammuntatreeni vastaa karkeasti reipasta kävelyä. Pitää kuitenkin muistaa, että pelkkä jousella ampuminen on aika yksipuolista: oikeakätisellä ampujalla oikean puolen lihakset kehittyvät selkeästi vasenta enemmän.


Vaistoampujan harjoituksia

Kategoria: Harjoittelu

Sisäradan harjoitusrata

Taitojaan kehittääkseen vaistoampujan on hyvä ampua monipuolisesti. Helposti toteuttavia harjoituksia ovat peräkkäisillä nuolilla eri matkojen sekä korkeuksien ampuminen. Kuvassa näkyy tällä viikolla seuramme ammuntavuorolla ollut rata ja sen neljä erilaista ”perusharjoitetta”.


Tavoitteellinen harrastaminen

Kategoria: Harjoittelu

Sisäradalla peilailua

Alun perin seuramme tavoitteellisen harrastamisen ryhmän piti startata jo viime vuoden puolella. Kiireiden takia asia kuitenkin jäi, mutta nyt ollaan vihdoin ja viimein viritelty ryhmää taas eteenpäin.


Linkkilistan päivitystä

Kategoria: Sivusto

Siistin ja päivitin linkkilistaa, eli toisin sanoen poistin paljon sekalaisia ja turhia linkkejä. Linkkilista, muun sivuston tavoin, tulee keskittymään jatkossa vaisto- sekä perinnejousiammuntaan.

Olemme lisäksi jousiammuntaseurassa käynnistelemässä "tavoitteellisen harrastamisen"-ryhmää. Kirjoittelen asiasta lisää lähipäivinä.

ps. Tämä on blogin ensimmäinen virallinen kirjoitus. Vuodelle 2017 on luvassa paljon asiaa, niin harjoitteista, yleisesti harrastamisesta ja lajista, välineistä, Vaistoampujan perusoppaan jatko-osista...


MIKA KAREINEN © 2017