Logo
Logo


Harrastuksen aloittaminen

Kirjoitettu:
Kategoria: Lajitieto

nuori_ampuja

On olemassa kevyitäkin jousia, jotka sopivat jopa alle kouluikäisille. Tällöin ei kuitenkaan yleensä puhuta harrastamisesta, vaan enemmänkin satunnaisesta ja mukavasta ajanvietteestä. Varsinaisen harrastamisen voi yleensä kunnolla aloittaa 10–12-vuotiaana, jolloin on jo kehittynyt tarpeeksi voimaa hieman tehokkaampien jousten jännittämiseen. Lisäksi pystytään keskittymään paremmin pitkäjänteisyyttä vaativaan lajiin. Yläikärajaa puolestaan ei ole, lajin voi yhtä hyvin aloittaa koululaisena kuin eläkeläisenäkin.

Ensimmäisenä ei kannata rynnätä ostamaan omia välineitä vaan tutustua lajiin. Joskus kovasta alkuinnostuksesta huolimatta laji ei tunnukaan omalta jutulta. Alussa on lisäksi erityisen tärkeää, että ampujalla on käytössään sopivan jäykkä jousi. Moni ampuja on hankkinut alkuun liian jäykän jousen, joka onkin epämiellyttävän ja hankalan ammuntatuntuman takia jäänyt sängyn alle pölyttymään. Liian jäykkä jousi alussa lisäksi hankaloittaa tekniikan opettelua eikä asento pysy sellaisena kuin pitäisi. Kannattaa myös muistaa, että muutaman kuukauden harrastamisen jälkeen jousiammunnassa tarvittavat lihakset kehittyvät, tekniikka on oikeanlaisempi ja jaksetaankin ampua jo jäykemmillä jousilla. Jos heti ensimmäisenä ostaakin sopivalta tuntuvan jousen, niin se voi alkaa tuntumaan liian kevyeltä muutaman kuukauden harrastamisen jälkeen.

ohjausta_joensuussa

Itse lajiin tutustumisen voi tehdä joko paikallisessa jousiammuntaseurassa, jousiammuntapalveluita ja -välineitä tarjoavassa yrityksessä tai lajia harrastavan tutun luona. Tutustumisen jälkeen harrastamista kannattaa alussa myös jatkaakin ohjatusti. Yksinään harrastaessa oppii helposti virheitä, joiden korjaaminen myöhemmin voi olla todella työlästä.

Seurat järjestävät niin kursseja kuin alkeisohjaustakin. Niillä on lisäksi yleensä hyvät valikoimat erilaisia oikea- ja vasenkätisten jousia, joita tutustujat ja uudet harrastajat voivat käyttää niin pitkään kuin on tarvetta. Seuran jousilla ampuminen kehittää hyvin taitoja ja voimia omien välineiden hankkimista varten. Seurojen lisäksi myös osa suomalaisista liitoista tarjoaa suoraan opastusta ja oppia lajin pariin.

Lisätietoja ja kysymyksiin vastauksia saa myös kotimaisilta jousiammunnan keskustelupalstoilta. Linkkilistalta löytyy myös itsenäisempään opiskeluun ohjeita, oppaita ja kirjallisuutta.

Hyvä on myös muistaa, että harrastamiselle ei edes pyörätuoli tai välttämättä käsienkään vakavat ole ongelma. Tosin esimerkiksi olkapään ja kyynärpään ongelmat voivat merkittävästi haitata, tai jopa estää, tavallisella tavalla ampumisen. Näissä tilanteissa, tai silloin kun käsi tai kädet puuttuvat kokonaan, laukaisua ja jousen jännittämistapaa joudutaan miettimään uudestaan sekä sovittamaan ne kyseiselle henkilölle sopiviksi.

Linkkejä


MIKA KAREINEN © 2017