Logo
Logo


Hyvä ja edullinen ammuntatausta kotiin?

Kirjoitettu:
Kategoria: Välineet

tee itse ammuntatausta

Ammuntataustoja on monenlaisia, seurojen radalla on käytössä yleensä isompia ja kestävämpiä kuin taas kotiharrastajilla pienempiä ja helpommin siirrettäviä. Onpa tausta minkä kokoinen tahansa, niin säännölliseen ammuntaan tulevan taustan pitäisi olla kestävä, pitkäikäinen ja helposti siirrettävissä (sekä harrastajan näkökulmasta mahdollisimman edullinen). Taustoja voi ostaa valmiina kaupoista tai tehdä helposti itsekin.

Yksi hyvä tee se itse -tausta on juuttikangassäkeistä sekä muovijätteestä valmistettu. Valmiin säkkitaustan hinnaksi tulee reilut 10 euroa. Juuttikangassäkki on lisäksi pitkäikäinen ja keveytensä puolesta helppo siirrellä paikasta paikkaan. Säkissä on tosin muutamia ”huonoja” puolia. Muovijätteen kerääminen voi olla työlästä, juuttikangassäkkiä ei kannata säilyttää jatkuvasti ulkona vesisateen armoilla sekä juuttisäkeistä toisinaan irtoaa paljon kuidun/lankojen palasia.

Tarvikelista:

  • Kaksi juuttikangassäkkiä: valmiita säkkejä saa ostettua Hankkijasta (entinen Agrimarket) muutaman euron kappalehintaan (säkkejä on käytetty kahvinpapujen kuljettamiseen)
  • Yksi iso jätesäkki
  • Pehmeää muovijätettä (eli muovipusseja, pakkausmuoveja jne.)
  • Paksua lankaa ja iso neula
  • Kartonkia/paperia, kynä ja sakset = sapluunoita
  • Spray-maalia

tarvikkeita

Pelkästään itse muovia keräämällä yhden taustan tarpeiden kokoon haaliminen voi kestää pitkänkin aikaa. Keräysapua voi tietenkin (ja kannattaakin) pyytää kavereilta, sukulaisilta sekä perheeltä. Helpoin tapa on kuitenkin kysäistä muoveja kaupoista tai rakennustyömailta. Joltakin rakennustyömaalta voi yhdellä kertaa saada useisiin taustoihin tarvittavan muovimäärän.

Taustan valmistaminen aloitetaan laittamalla kaksi juuttikangassäkkiä sisäkkäin. Muovijäte kannattaa pakata yhteen isoon jätesäkkiin, jonka työntää sitten juuttisäkkien sisälle. Tässä kannattaa huomioida, että muovijäte pitää saada aika tiiviisti sullottua kasaan. Omia säkkejä valmistaessa survoin lattiaa vasten jalallani muovit tiiviisti ja lisäsin muoveja sen mikä säkkeihin mahtui.

säkit sisäkkäin

Muovien laittamisen jälkeen suuaukko ommellaan kiinni. Ompeluvaiheessa säkin reunoihin voi kiinnittää esimerkiksi ripustuslenkit. Säkille voi tehdä myös puisen telineen (josta tuleekin suunnitelma ja malli myöhemmässä kirjoituksessa).

Ompelun jälkeen säkkiin voi spray-maalata sapluunalla maalitauluja sekä tähtäyspisteitä. Kuvassa näkyy 10-renkaista tauluammuntataulusta leikkaamani sapluuna. Taulumuotoisen sapluunan lisäksi säkkiin voi maalata vaikkapa pisteitä tai eläinten kuviakin.

maalaus sapluunat

Käyttökokemukset juuttikangassäkeistä ovat olleet hyviä. Tiiviiseen säkkiin jopa tehokkaan taljajousenkin nuolet pysähtyvät hyvin ja ne ovat kevyt vetää irti. Jos tiettyyn kohtaan ampuu paljon nuolia, niin säkkiä kannattaa vähän myöhiä tai hakkailla kevyesti silloin tällöin. Näin sisällä olevat muovit sekoittuvat ja puhki ammuttu kohta häviää. Säkki on myös pitkäikäinen, sillä juuttisäikeet yleensä ”väistyvät” nuolen tieltä eikä säkkiin tule pysyviä reikiä. Joskus lankoja tosin katkeilee, mutta päällimmäisen säkin voi onneksi helposti tarvittaessa vaihtaa uuteen.

säikeet väistyvät

Ja kirsikkana kakun päällä: taustan ulkonäkö on tyylikäs ja perinteisen oloinen.

valmiita säkkejä

Asiasanat:

MIKA KAREINEN © 2017