Logo
Logo


Vaistoampujan harjoituksia

Kirjoitettu:
Kategoria: Harjoittelu

Sisäradan harjoitusrata

Taitojaan kehittääkseen vaistoampujan on hyvä ampua monipuolisesti. Helposti toteuttavia harjoituksia ovat peräkkäisillä nuolilla eri matkojen sekä korkeuksien ampuminen. Kuvassa näkyy tällä viikolla seuramme ammuntavuorolla ollut rata ja sen neljä erilaista ”perusharjoitetta”.

Vasemmalla ensimmäisenä on ”Sudenkorentohaaste”. YouTubessa on video, jossa ampuja yrittää ”metsästää” sudenkorentoja jousella ja nuolella. Videossa on sinällään hyvä idea, eli yrittää ampua pieneen maalitauluun suhteellisen läheltä. Silloin tällöin tuleekin ammuttua sisäradalla tummaan taustaan laitettuja valkoisia tarroja. Tarrojen selkeä kontrastiero taustaan antaa hyvän tähtäyspisteen, johon keskittyä. Lähelle ampuminen on yllättävän vaikeaa, mikäli on tottunut ampumaan esimerkiksi vain 18 metriä. Toisena hyvänä vaihtoehtona on ampua niin läheltä maalitaulua, että näkee taustan vanhat nuolenreiät. Ne toimivat hyvinä tähtäyspisteinä tarjoten haastetta osumiseen.

Toisena harjoituksena ovat samalla etäisyydellä, mutta eri korkeudella olevat maalitaulut. Seuran isot taustat ovat kiinteällä korkeudella, mutta esimerkiksi maastoammuntaa varten on hyvä treenata eri korkeudella olevien maalien ampumista. Vaihtelua korkeuseroihin tuo vielä se, että välillä ampuu polviasennosta ja välillä vaikkapa tuolin tai pöydän päältä.

Kolmantena ovat eri matkoilla olevat maalitaulut. Tämä on todella hyvä harjoitus vaistoampujalle, sillä se kehittää etäisyyden arvioimista sekä sen vaihtumiseen sopeutumista. Alussa voi ampua vaikkapa kolme nuolta aina yhdelle etäisyydelle, jonka jälkeen vaihtaa seuraavaan maaliin. Haastetta saa lisättyä ampumalla aina peräkkäin yhden nuolen per matka. Aluksi voi ampua järjestelmällisesti lyhimmästä pisimpään ja toisinpäin. Haastetta saa lisättyä, kun ampuu satunnaisesti, eli vaikkapa ensimmäisen nuolen pitkälle matkalle, toisen lyhyeen ja kolmannen keskelle.

Neljäntenä ovat liikkuvat ”pallot”. Kuvassa näkyy vähän heikosti, mutta kauimmaisen säkkitelineen päällä on kaksi katosta roikkuvaa palloa eri etäisyyksillä. Palloja voi ampua joko niin, että ne ovat paikallaan tai laittaa ne heilumaan. Pallot antavat hyvän ympäristöstä erillään olevan kohteen, jota tähdätä. Palloissa on myös se hyvä puoli, että niistä saa selkeän palautteen, mikäli niihin osuu. Ampujalle tulee osumista helpommin ”jes, osuin!”-fiilis kuin paperisista pistetauluista.

Harjoituksia voi, ja kannattaakin yhdistellä. Eli laittaa useita eri kokoisia maalitauluja eri korkeuksille ja matkoille. Näin ampumiseen saa vaihtelua, haastetta ja mielekkyyttä. Ulkona on tietysti paljon näitäkin enemmänkin vaihtoehtoja, joista kirjoittelenkin lisää loppukeväästä.

Asiasanat:

MIKA KAREINEN © 2017