Logo
Logo


Miksi harrastaa jousiammuntaa?

Kirjoitettu:
Kategoria: Lajitieto

Maastoammuntaa

Kasvattaa lihasvoimaa

Jousella ampuminen kehittää ylävartaloa: käsiä, olkapäitä, selkä- ja rintalihaksia. Kalorikulutukseen tehokas jousiammuntatreeni vastaa karkeasti reipasta kävelyä. Pitää kuitenkin muistaa, että pelkkä jousella ampuminen on aika yksipuolista: oikeakätisellä ampujalla oikean puolen lihakset kehittyvät selkeästi vasenta enemmän.

Parantaa koordinaatiota ja tasapainoa

Lihasvoiman lisäksi jousiammunta on hyvää harjoitusta koordinaatiolle, tasapainolle ja näppäryydelle. Moniosaisen ammuntasuorituksen pitää tapahtua määrätietoisesti sekä nopeasti. Jousiampujan kädet ja keho työskentelevät suorituksen aikana tähdäten silmien näköhavainnon perusteella nuolen kohti taulua. Harjoittelu parantaa lisäksi tasapainoa. Mitä enemmän harjoitellaan, sitä paremmin lihakset tottuvat tasapainottamaan kehon sekä vakauttamaan sen ammuntasuorituksen aikana.

Kehittää keskittymiskykyä ja rentouttaa

Jousiammunnassa pitää pystyä irtautumaan kaikesta ylimääräisestä ja keskittyä vain omaan suoritukseen. Jos ajatukset lähtevät liikaa harhailemaan, todennäköisesti myös osumat taulussa harhailevat. Monelle ampujalle jousiammunta tarjoaakin keinon rentoutua sekä antaa tilaisuuden unohtaa työpäivän sekä arjen kiireet.

Parantaa kärsivällisyyttä ja itseluottamusta

Harrastaminen parantaa kärsivällisyyttä, sillä tarkkuuslajissa kehittyminen vaatii sitoutumista sekä pitkäjänteisyyttä. Jousiammunta on lisäksi paljon muutakin kuin napakymppien tavoittelua. Harrastaminen, ja sitä myötä oman ammuntatekniikan kehittäminen, parantavat itseluottamusta sekä uskoa omaan suoritukseen.

Stressinsietokyky paranee

Jousiammunnassa voi kilpailla itseään mutta myös muitakin vastaan. Kisatilanteet ovat aina erikoisia sekä jännittäviä tilanteita, joita oppii harjoituksella sietämään aina paremmin ja paremmin. Yksinään ampuessa myös omien tavoitteiden saavuttaminen ja ennätysten rikkomisyritykset voivat olla osaltaan stressaavia.

Opettaa turvallisuutta

Laji opettaa erityisesti nuorille turvallisesti toimimista sekä muiden huomioon ottamisesta. Väärin käytettynä ja huolimattoman harrastajan käsissä jousiaseet voivat olla vaarallisia sekä ampujalle itselleen, muille harrastajille kuin ohikulkijoillekin.

Kesärata

Ympärivuotinen harrastus

Jousella voi mainiosti ampua niin sisällä kuin ulkonakin eikä harrastamista tarvitse keskeyttää missään vaiheessa vuotta. Hyvistä sisäradoista huolimatta laji on parhaimmillaan ulkona kauniissa säässä sekä maisemissa. Mikään ei tosin estä vesisateessa tai talvella pienessä pakkasessakaan ampumista...

Se on edullista

Perusharrastuksena jousiammunta on edullinen. Seurojen vuosimaksut ovat suhteellisen pieniä sekä harrastajan perusvälineet edullisia ja pitkäikäisiä. Ammuntaradan voi myös helposti rakentaa kotiin tai mökille. Kilpaileminen ja harrastuksen vakavoituminen tosin lisäävät helposti kustannuksia sekä harrastukseen vaadittavaa aikaa.

Sopii monelle

Jousia on eri jäykkyyksiä, joten jokaiselle löytyy sopivat välineet. Yksinkertaisen primitiivijousen voi tehdä mökkipihasta kaadetusta pihlajasta. Toisille sopivat paremmin tekniset sekä säädettävät modernit kisa- ja metsästysvälineet. Lisäksi pyörätuoli tai jopa käsienkään puuttuminen ei estä harrastamista.

Harrastaminen on sosiaalista

Jousiampujat ovat mukavia ihmisiä, joita mielellään näkee ja joiden kanssa on mukava vaihtaa ajatuksia. Jousiammuntaa voi harrastaa yhdessä lapset ja eläkeläiset sekä miehet ja naisetkin. Jousiammunta lisäksi yhdistää myös eri taustoista ja elämäntilanteista tulevia ihmisiä.

Jousella ampuminen on hauskaa

Ampuminen on yksinkertaisesti hauskaa ja mukavaa ajanvietettä. Harrastaja oppii rakastamaan ampumisen rytmiä: nuolen nokitus, jousen jännitys, tähtääminen ja laukaisu. Ja mikäs on vielä mukavampaa kuin se, että harjoittelun myötä nuolet alkavat yhä useammin ja useammin osua sinne, minne ne on tähdättykin!

Nuolet keltaisella


MIKA KAREINEN © 2017